0

Åre Toppstuga

Sveriges högst belägna kafé

År 1892 påbörjades byggnationen av det som skulle bli Sveriges högst belägna fjällstuga, belägen 1420 meter över havet. I denna väldigt utmanande bergsmiljö fick allt byggmaterial dras upp från dalen med häst och släde. En respektingivande fallhöjd på 1000 meter, som dåtidens gäster även var tvungna att vandra för att göra ett besök.

När Kabinbanan invigdes 1976 blev det dock lättare att nå toppstugan. Med liftens hjälp kommer man idag som besökare upp till platån på 1274 meters höjd. Sommartid når man sedan toppstugan via en skyltad vandringsled och vintertid kan man antingen gå upp med turskidor eller tolka efter skoter.

Tredje generationen

Sedan 2015 bedriver tredje generationen Tjärnström kaféverksamhet i stugan. Eller rättare sagt så ofta det går. Vädrets makter bestämmer helt enkelt om paret Ludvig och Leslie kan servera sina frasiga och delikata våfflor med hjortronsylt. Ena sekunden är det solsken och nästa sekund kommer en hagelstorm. Lika ombytligt är utseendet på själva stugan. Sommartid är det en pittoresk träbyggnad, medan den totalt blir översnöad, likt en igloo, under vintermånaderna.

Tuff yttre och inre miljö

Det är inte bara den yttre miljön som är tuff för toppstugan. Gästerna kliver rakt in från berget med grova vandringskängor under sommaren och hårda skidpjäxor under vintern. Detta ställer väldigt högra krav på val av golvmaterial. För att både möta dessa krav, samt behålla den genuina interiören, gjorde Ludvig och Leslie ett långsiktigt val genom att lägga in Föllinge Golvs Massiva Ekgolv 20x137 mm. Ett hårt massivt trägolv med närmast oändlig livslängd tack vare möjligheten att slipa om och på så sätt förnya ytan. Vi hoppas att fjärde generationen Tjärnström en dag kommer att ta över driften av toppstugan och att då gästerna fortfarande kliver in på vårt massiva ekgolv.

Foto: Gösta Fries

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen