0

Kungliga Operan och Dramaten

Kungliga Operan och Kungliga Dramatiska Teatern tecknade 2020 ett avtal med fastighetsbolaget Fabege om att bygga deras nya produktionscenter i Flemingsberg, söder om Stockholm. Entreprenör blev MVB Öst och inflyttning är planerad till sommaren 2024.

Projektet omfattar en nybyggnad om ca 14 000 kvm vilka kommer att rymma ateljéer och verkstäder, två repetitionssalar varav den ena kommer att användas för mindre uppsättningar med publik. Både Operan och Dramaten har ett uppdrag från staten att vårda och vidareutveckla hantverksskickligheten i sina ateljéer och verkstäder, en tradition som har bedrivits sedan 1700-talet. De nya lokalerna kommer att möjliggöra både ett bevarande och ett utvecklande av den flerhundraåriga hantverkstraditionen.

Till produktionscentrets snickeri, kulissverkstad och repetitionslokaler hade kunden en tydlig specifikation på det golv de önskade installera. Golvet skulle klara stora viktbelastningar utan att ge vika och den totala ytan uppgick till smått otroligt 6500 kvadratmeter. Som en av Sveriges främsta tillverkare fick vi därför frågan om att leverera massivt furugolv med specialdimensionerna 44x87 mm av högsta kvalitet.

Stockholms bästa golvläggare

Efter flertalet möten, kvalitetstester och fabriksbesök i Föllinge, valde Operan och Dramatens representanter till slut oss som leverantör. Det är Föllinge Golvs enskilt största beställningen någonsin och även en av de största ytorna av massivt trägolv som har lagts in i Sverige under det senaste decenniet. Med hjälp av Setras sågverk i Malå, som är specialiserade på att såga högkvalitativ furu, kunde vi få leveranser av råvara i tid för att sedan leverera färdighyvlat golv enligt kundens önskemål.

Golvet har levererats vid sex tillfällen under vinterhalvåret och arbetet beräknas vara färdigt efter sommaren 2024. Eftersom det rör sig om enorma ytor krävs stor yrkesskicklighet för att installationen ska bli lyckad. Varje golvplanka måste passas in och läggas med omsorg. Något som kräver väldigt mycket erfarna golvläggare. De som fick uppdraget att genomföra det omfattande arbetet är några av Stockholmsregionens vassaste yrkesmän. På bilden bredvid ser vi Peder, Mikael, Joakim, Robin, Roger och Miguel, som har arbetat under ett halvår med detta häftiga projekt.

Foto: Gösta Fries

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen