0

Supper Åre

Anrika Villa Tottebo mitt i Åre

Runt förra sekelskiftet uppfördes ett tjugotal så kallade jaktvillor i västra Jämtland. En av dessa var Villa Tottebo, som grosshandlare Lars-Eric Lithander med familj lät bygga för jakt- och sommarnöjen i Åre.

Från slutet av 1970-talet stod byggnaden öde och började dessvärre förfalla. Tre Årebor fick dock upp ögonen för huset i början av 90-talet och såg framför sig en restaurangverksamhet, men på en lämpligare plats i centrala Åre.

Den 10 juli 1995 påbörjade därför Villa Tottebo sin äventyrliga färd nedför berget till en ledig tomt mitt emot gamla järnvägsstationen. Byggnaden flyttades i ett enda stycke och den tre kilometer långa färden tog 14 timmar och kantades av hundratals åskådare. Väl på plats påbörjades ett omfattande renoveringsarbete.

Restaurang Tottebo kunde öppna ett halvår senare och blev snabbt en erkänd krog i Åre. Genom åren mottog restaurangen flertalet utmärkelser i bland annat White Guide, Sveriges Bästa Bord och Gourmet 199 Bord.

Supper Åre väljer Föllinges Massiva ekgolv

Hösten 2019 flyttade Supper Åre, en av byns absolut bästa restauranger, in i Villa Tottebos anrika lokaler. Supper Åre har under flertalet år drivit en framgångsrik restaurang med inspiration från det sydamerikanska köket.

I samband med flytten gjordes en helrenovering av Villa Tottebos övervåning där Föllinge Golv fick förfrågan att leverera Föllinges exklusiva Massiva ekgolv 20x137 mm. Golvet behandlades sedan med golvoljan Dark Walnut för att få den färgton som visas på fotografierna.

Tål slitage och kan slipas om och om igen

Förutom att utseendet passade Supper Åres tilltänkta inredning, så det massiva ekgolvet även de hårda krav som ställs i en restaurangmiljö.

Eftersom gästerna går in med utomhusskor kommer grus och småsten in på golvet. Dessutom har vissa gäster klackskor, som i sin tur ger högt tryck på liten golvyta. Även om ek står emot mycket slitage kommer Supper Åres fina ekgolv till slut få skador. Och det är här det massiva golvet har sin styrka.

Med ett 20 mm tjock massivt trägolv kan man slipa det flera gånger om och i åratal framöver få en ny slät golvyta. Ett naturligt, klimatsmart och långsiktigt premiumval i både hemmet och i offentliga miljöer.

Foto: Gösta Fries

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen