0

Vår miljö

Hyvelspånet värmer vår fastighet

Att välja massiva trägolv och träpaneler är i grunden ett både miljövänligt och klimatsmart val. Det är en helt naturlig och förnyelsebar råvara helt fri från plaster, lim och andra konstgjorda material. Våra norrländska skogar ger dessutom en positiv klimatpåverkan genom att binda koldioxid under sin tillväxt. När träden sedan är fullvuxna upphör koldioxidbindningen och vi omvandlar träden till massiva träprodukter, där koldioxiden finns lagrad. Eftersom massiva golv och paneler har en närmast oändlig livslängd blir det ett otroligt klimatsmart materialval.

På Föllinge Golv har vi dock ännu större ambitioner. Utöver våra miljövänliga produkter är vår uttalade vision att bli Sveriges mest miljövänliga trävaruindustri. Och vi är på god väg.

Samtliga av Föllinge Golvs fabrikslokaler värms upp av samma miljövänliga råvara som vi tillverkar golven och panelerna av. När råvaran omvandlas från grovt sågade plankor till perfekt släta golv- och panelytor skapas mängder av hyvelspån. Dessa biprodukter används sedan i vår egen högeffektiva biobränslepanna, som genom ett vattenburet värmesystem värmer upp alla våra fabrikslokaler.

Detta hyvelspån värmer vår fabrik

Egen solcellsanläggning i sydläge

Utöver att vara helt självförsörjande på uppvärmning har Föllinge Golv även investerat i en stor solcellsanläggning, vilken sitter väggmonterad på både fabrikens södra fasad och tak.

Man skulle kunna tro att norra Jämtland inte är särskilt lämplig för solceller, men det stämmer inte. Under vårvintern blir solcellerna högeffektiva genom solens reflektioner i snön och under de enormt långa sommardagarna produceras energi merparten av dygnet. Solen strålar omvandlas sedan till belysning i våra väldigt lågenergikrävande LED-armaturer.

Totalt producerar våra solceller 60 000 kWh per år. Kombinationen av dessa två energilösningar medför att Föllinge Golv som trävaruindustri är 70 % självförsörjande på helt egen förnyelsebar energi.

Högeffektiva solceller både sommar och vinter

100 % förnyelsebar energi från Jämtland

Den kvarvarande elektriciteten som behövs till produktionen kommer från det lokala energibolaget Jämtkraft. Deras främsta energikälla är deras närbelägna vattenkraftverk, men även från deras egna vind- och solcellsparker.

Så oavsett om energin kommer från oss eller Jämtkraft kan vi stolt säga att alla Föllinge Golvs träprodukter är tillverkade med 100 % förnyelsebar energi från Jämtland!

Den energi vi inte tillverkar själva skapas så här

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen